augustus 4, 2016

Harsen

DSCF1958Er zijn verschillende manieren om het lichaam van het lichaamshaar te ontdoen.

Harsen is een manier om ongewenst lichaams- of gezichtshaar te verwijderen. Dit gebeurt door een laagje warme hars aan te brengen met een roller en deze laag te verwijderen. De haartjes worden dan meegenomen.

Geharste haren blijven zo’n 3 tot 6 weken weg nadat ze zijn geharst. In de zomer groeien haren, net als nagels sneller dan in de winter. Het is belangrijk om te weten dat de haren niet allemaal tegelijk groeien. Een haar heeft 3 groeifases: een groeifase, een rustfase en een fase waarbij het uitvalt en een nieuwe haartje er weer onderzit. Dus op het moment dat je harst zal een deel van de haren in rust zijn, terwijl een ander deel aan het groeien is, maar nog zo klein is dat je het nog niet ziet. Wanneer je na een week weer haartjes ziet, zijn het niet de haren die geharst zijn, maar de haren die je eerst niet zag. Die zijn gaan groeien. Toch blijkt dat door het harsen het lijkt dat de groei van het haar ‘het lijkt op te geven’ doordat ze vaak en regelmatig worden verwijderd.

harsen

Verder is ook belangrijk om regelmatig te harsen, om de 3 à 6 weken. Je kunt een paar dagen voor de behandeling een aantal keren scrubben.

 

Tips voor VOOR het ontharen:

  • Voor een perfect resultaat is het een aanrader om voordat je jezelf laat harsen een dag van tevoren een peeling te gebruiken. Vooral bij korte haren gaan de haren rechtop staan en zijn dan beter te harsen.
  • Zorg dat de haren niet te lang, een lengte van 0.5 – 1cm is prima. Het harsen is daardoor minder gevoelig en de kans op het afbreken van de haren wordt verkleind. De haren mogen ook niet te kort zijn omdat de hars er dan minder grip op kan krijgen.
  • Gebruik ook geen bodylotion of andere crèmes voor het harsen. Hierdoor zal de hars minder grip hebben op de haren.
  • Hars voordat je onder de douche gaat en niet vlak erna.

Tips voor NA het ontharen:

  • Probeer na het harsen niet te krabbelen of hard over de huid te wrijven. Door het harsen kan een verhoogde bloedtoevoer ontstaan en daarmee jeuk. Krabbelen en hard wrijven kan de huid irriteren.
  • Vermijd te strakke kleding op de huid die pas is geharst om het ingroeien van haren te voorkomen.
  • Als je aanleg hebt voor ingegroeide haren, pas dan regelmatig een peeling toe op de huid die is geharst, te beginnen vanaf 24-48 uur na het harsen.
  • Vermijd tot 48 uur na het harsen: heet bad, zonnebad, sauna of andere warmte/hitte behandelingen. Gebruik ook na die tijd een goed zonneproduct met beschermingsfactor.